Tuti tippek, hogy véletlenül se juss ki egy szabadulószobából

Avagy: tanácsok haladó szabadulószoba szabotőröknek

Képzeljük el, hogy egy ismerősünk, főnökünk, csoporttársunk elhív minket egy szabadulószobába, de mi nem igazán szeretnénk vele elmenni, de mégis a protokoll azt diktálja, hogy erre nem mondhatunk nemet. Hogyan is oldjuk meg, hogy mégis jól érezzük magunkat. Hm... 

Mission: Anélkül, hogy a többiek észrevennék, hogy akadályozod őket, érd el, hogy ne jusson ki a csapat, ne teljesítse a küldetését!

De hogyan?

Van pár tippünk, ami után bőszen "röhöghetsz a markodba" (koronavírus idején amúgy is inkább oda röhögj, ha nincs kéznél a könyökhajlatod):

  1. Bárki bármit kérdez, válaszolj, legyél mindig Te az első. Vágj bele a másik szavába, csinálj úgy, mintha ötleted lenne!
  2. Ha a csapat netán segítséget szeretne kérni a játékmesterektől, jelezd, hogy még ne, még gondolkodjunk rajta. (remek időhúzási taktika)
  3. Nézz be minél több helyre, lehetőleg egyedül, és ha valamit találsz, azt hagyd ott, csukd vissza és mond azt, hogy nem találtál semmit. Nuku lebukás, mert ha később valaki mégis megtalálja, mondhatod, hogy ó basszus... észre sem vettem.
  4. Ha hamar rájössz, hogy milyen eszköz elengedhetetlen valamelyik játékhoz, akkor azt dugd el valahova (akár a zsebedbe, ha befér, ott biztos nem keresik majd). Ha vége a játéknak, valahogy sutyiban juttasd vissza a szobába az eszközt vagy add oda az animátoroknak (ők tuti megértik), mert ha nálad marad, még a végén utólag megtalál valaki és lebuksz, hogy te csak szabotáltad a játékot.
  5. Ha látsz egy széket, ülj rá! Mond, hogy fáradt vagy, de gondolkodsz. Ha a székről tudod, hogy esetleg még kellhet is valamire, akkor ez duplán igaz.
  6. Rájöttél egy megoldásra! Remek! Vezesd félre a többieket!
  7. Ha minden kísérleted ellenére jól halad a csapat, hívj segítséget! Ezzel is időt rabolva a csapattól, és kezd el büszkén felsorolni azokat a dolgokat amiket már megoldottatok, és majd csak utána kérj esetleg infót a megoldatlanokhoz.
  8. Vond félre a legokosabbat, aki a legjobban dolgozik a csapat kijutásán és mond el neki, hogy bocs, hogy most, de egy fontos dolgot szeretnél neki mondani és nem várhat. Mond el, hogy már évek óta azt várod, hogy mások ne figyeljenek rátok és elmondhasd, hogy mennyire hálás vagy neki azért, hogy ő mindig kitartott melletted, mindig az oldaladra állt, ha gondban voltál. Öleld meg és köszönd meg neki ezt. Nem baj, ha a többiek mégis felfigyelnek erre, hiszen addig sem a feladatokon agyalnak.
  9. Dicsérd meg a játékokat, a szobát a többiek előtt. Hosszasan ecseteld, hogy Te milyen jól érzed magad itt, pláne velük. Erre egy rossz szavuk sem lehet és mégis értékes másodpercektől fosztottad meg az egész csapatot.
  10. Az elején tarts egy kis csapatbeszédet, amiben elmondod, hogy ne érjenek semmihez (egyébként is mindenki végigtapogatta és terjed a vírus…, persze van, ahol fertőtlenítik az eszközöket). Ezzel jelentősen lelassítod az előrehaladást, mert a tárgyakra egyébként nagy eséllyel szükség lesz.
  11. Időnként kérdezd meg egyesével a többieket (lelkesen, mintha Te jól éreznéd magad: színjátékból ötös), hogyan érzik magukat és tereld el a figyelmüket a játékról.
  12. Állj elő furcsábbnál furcsább ötletekkel! Pl. Mindenkinek mozdulatlannak kell lennie és csend kell, hogy legyen, hogy rájöjjetek valamire. Ettől mindenki azt hiszi, hogy nagyon meg akarsz oldani valamit és segítenek, de a szitán nem látnak át és az idő neked dolgozik.
  13. Ha találtok egy kooperatív feladatot, akkor vállald be az egyik részét és minél többször (amíg még nem gyanús) rontsd el. Persze bosszankodhatsz is, meg értetlenkedhetsz, hogy miért nem sikerült. Sőt! Ráfoghatod egy csapattársadra, hogy miatta nem sikerült megoldani a feladatot. Generálj feszültséget!
  14. Csinálj fotókat a csapatról és mindig kérd őket, hogy nézzenek oda, mosolyogjanak. Ezzel aztán kizökkented őket a gondolatmenetükből. Kiváló módszer és "te csak meg akarod örökíteni a pillanatot". Figyelj, mert van olyan, hely, ahol háklisak, ha fotózol a szobákban, de ha titkokat nem kapsz lencsevégre, tuti nem lesz gond! Persze, ha tiltás ellenére is fotózol, akkor még menőbb lehetsz a csapatodban és még biztosabb, hogy rád figyelnek és nem a játékra. A vagányság is jól tereli a figyelmet.
  15. Ajánlkozz a játék elején, hogy Te majd mindig figyeled az időt és szólsz, hogy hol tartotok. Így aztán teljesen legálisan mondhatod be 5 percenként, hogy „már csak 55, 50, 45…, 5, 4, 3, 2, 1 percünk van hátra. Ezzel, ha kellő pánikot is adsz hozzá időnként, igencsak jól tudod növelni a csapattársaid stressz szintjét, ami még inkább a te malmodra hajtja a vizet.

Ha ezeket a tippeket követed, biztosan eléred a célodat és talán legközelebb végre nem akarnak téged is bevonni a kisded játékaikba. Ha pedig sikerült elérned, hogy ezek által mégis jól érezd magad a protokoll csapatépítésen, akkor fejleszd tovább szabotőri képességeidet. Misson 2.: Kezdeményezz Te magad is szabadulószobás csapatépítést ugyanazzal a társasággal és hitesd el velük, hogy ki fogtok jutni…

A cikket írta: Kati Gábor, a Sweet Escape szabadulószoba animátora
 

Megosztás