Online szabadulószoba – túl az első éles bevetéseken

Áprilisban indultunk. Túl vagyunk a tesztjátékokon, és már túl vagyunk jó pár fizetős csapaton is. A kettő nyilván más kategória, de őszintén mondhatom, a Sweet Escape online szabadulószobás szolgáltatása garantált kikapcsolódást biztosít bárkinek.

Egytől egyig minden csapat egybehangzó véleménye, hogy jól érezték magukat, sőt, páran arról számoltak be, hogy valóban sikerült „kimozdulniuk” otthonról, mert tényleg úgy érezték, hogy ők is ott vannak a szabadulószobában. Tehették ezt azért, mert már tapasztalt játékosok voltak, sok klasszikus szabadulószobában jártak már, de ez különösen jó hír, hiszen kivétel nélkül volt mindenkinek összehasonlítási alapja.

Technikai lépések az online szabadulós játék világában

Sokkal egyszerűbb, mint azt előtte gondoltuk! Az időpontfoglalás után a szervező egy linket kap, amit neki tovább kell küldenie a csapattársaknak, akik szintén szeretnének részt venni a szabadulós mókában, lakjanak akár Budapesten, Békéscsabán vagy mondjuk Izlandon!

A játék előtt 10 perccel mindenki szépen belép a chatszobába a linken keresztül és a játék az előzetesen egyeztetett időpontban elindul. Kép és hang formájában becsatlakozik az animátor egyenesen az Ernő utcából, és onnantól már ketyeg az óra, megy a játék.

Mit kell csinálni az online szabadulós játékon

Tulajdonképpen ugyanazt, mint a klasszikus szabadulószobákban, de mégis másképp, egy új perspektívából! Nagyon izgalmas! Itt is alapvetően keresni, kutatni kell kulcsokat, tárgyakat, jeleket, összefüggéseket, és ez alapján megoldani a furfangos fejtörőket, és időben kiszabadulni. Ezuttal azonban mivel otthon ülsz a laptopod előtt, ezért csupán instrukciókkal tudod ellátni az animátort, és vele tudod megcsináltatni, amit épp gondolsz vagy szíved szerint megtennél, ha személyesen lennél ott. Egy kis csavar van tehát a dologban, de nagyon szórakoztató!

Ja, és együttműködésre nevel a játék, mert egyszerre csak egy játékosnak tud hangot adni ugye a chatszoba, így össze kell szokni a játékosoknak, hogy hatékonyan tudjanak haladni.

A küldetés teljesítése rajtad és játékostársaidon múlik

Adott tehát egy szabadulószobában rekedt animátor, akit ki kell juttatnotok időn belül. Ő azt fogja csinálni, amit Ti mondtok neki! „Menj jobbra”, „menj balra”, „mutasd azt a képet”, „vizsgáld át azt az asztalt”, „rakd össze azt a két fakockát”, stb, stb, stb. Nem látunk a fejetekbe, ezért csak a kimondott utasításokra tud cselekedni játékmesteretek, és azokat meg kell próbáljátok a legkonkrétabban kifejteni. Tehát például egy „menj arra” kifejezés nem működik :-) Vicces szituk vannak, sokat nevetünk!

Csapatmunka, társasjáték, sikerélmény, közös élmény, flow hatás

A fenti dolgok ugyanúgy itt is, az online térben is megjelennek, köszönhetően a szabadulós játék formájának. Folyamatos ötletelés, információ gyűjtés zajlik, melynek előbb-utóbb sikeres lakatnyitás lesz a vége, ami nagy-nagy sikerélmény és visszajelzés, hogy jól gondolkoztatok. Mindenki lát mindenkit, minden játékos hall mindenkit, egy csapatot alkottok, legyetek épp helyrajzilag bárhol is a világban. Ez például egy hatalmas előnye az online játéklehetőségnek, hogy külföldi barátaitokkal is tudtok akár együtt játszani. 

A legjobb, hogy miközben teljes odaadással koncentrálsz a jelekre, kódokra, összefügésekre, észrevétlenül belecsöppensz a flow hatásba, mely a legfelszabadítóbb érzés! Ekkor, mivel semmi másra nem gondolsz, mint a játékra, jól érzed magad, feltöltődsz, mert sikerül elengedni a negatív dolgokat az életedben. Játszol, mint egy gyermek :-)

Mennyi időtök van kiszabadulni?

A Sweet Escape 4 klasszikus szobája is 60 perces, így tartjuk a bevált időtartamot. A profi szervezők azonban itt is levadásszák a bónusz 10 perc játékidő kupont a weboldalunkról, így kvázi 70 percetek van végig játszani a pályát.

Milyen korosztálynak ajánlott a LIVE szabadulószobánk?

Eddig is családbarát tematikával futottak szabadulószobáink, így most sem lesznek zombik, gyilkosok. Családi programnak is kiváló választás, szerintünk már 9-10 éves kortól simán játszhattok együtt gyerekekkel is, de félreértés ne essék, ez sem gyerek szabadulószoba! :-) Van kihívás bőven!

Miről szól a küldetés?

Első online szabadulós játékunkon egy állásinterjún vesz részt a kolléga…a többi maradjon titok! :-)

Mennyi az online játék ára?

Nálunk ugyanannyiba kerül, mint egy klasszikus szabadulós játék, mert ugyanolyan élménydús. Azonban itt egy érdekes kérdés ütötte fel a fejét, mégpedig a következő: az árat a létszám vagy a bekapcsolódó ablakok határozzák-e meg?! Mert ugye itt egy-egy lakásból, egy-egy laptop mögött többen is összeülhetnek, így adott esetben volt már olyan játék, ahol 5 család csatlakozott a játékhoz, öt helyszínről, helyszínenként 2-3 játékossal. Egyszerre így 10-15 vagy akár 20-30 játékos is összejöhet.

Azt nyilván nem tudjuk követni, és ellenőrizni sem szeretnénk, hogy hányan játszanak egy ablakból, tehát adja magát a dolog, hogy akkor legyen a díj meghatározva ablakra. Ez azonban azért nem korrekt, mert így ugyanannyit kell fizetnie egy 1-2 játékost képviselő ablaknak, és mondjuk egy 4-5 játékosos ablaknak is.

A másik érv, hogyha tegyük fel elmész moziba, ott sem egymás ölébe ültök és fizettek ki egy jegyet, hanem mindenkinek egyesével kell jegyet vásárolnia. Meggyőződésem, hogy aki a laptop elé leül, figyelemmel kíséri a játékot, ötletel, hozzászól, részese a játéknak, és élvezi azt, akkor teljes felhasználónak minősül. Így tehát korrektebb a dolog, ha létszámra van levetítve. 

Alapként az online szabadulós játék ára 1 főre 4900 Ft, és minden további játékos plusz 1000Ft/fő. Így tehát 2 főre 5900 Ft, 3 főre 6900 Ft, 4 főre 7900 Ft, 5 főre 8900 Ft, 6 főre 9900 Ft, 7 főre 10900Ft, 8főre 11900 Ft, 9 főre 12900 Ft, 10 főre 13900 Ft. A szabadulószobás árainkat itt találod.

Az online szabadulós játék javasolt létszáma

Az árazásban a létszám is befolyásoló tényező, minél többen játszotok, annál olcsóbb. De ez szerintem természetes. A tapasztalatok alapján azonban itt az online térben is, csakúgy mint a klasszikus szabadulószobákban, van egy ajánlott maximális ablakszám. Úgy látom, hogy egy játékban 5-6 ablaknál nem javasolt több becsatlakozás. Fizikálisan persze itt nincsenek határok, bekapcsolódhatna akár több tucat család is, de az egyéni sikerélmény, az egyéni élményfaktor ilyenkor lecsökkenhet.

A valódi szobáinknál is láttuk, hogy a kisebb, 2-4 fős csapatok egyéni élménye, sikerélménye nagyobb, még akkor is, ha a végső siker, a kijutás nem sikerült. Mert a számok persze azt mutatják, hogy a küldetések teljesítésének aránya a létszám növekedésével nő. A több fej több ötlet és a több szem többet lát elv itt is érvényesül. Ugyanakkor a szobákban található feladványok száma standard, ezért az egy főre eső feladat vagy épp sikerélmény, ami változik, a létszám növekedésével csökken.

Mindenki élvezi a játékot, mindenki ötletel és örök csapatemlék marad, de lesznek játékosok, akik ugyan rájöttek volna egyes megoldásokra, csak még egy kis idő kellett volna nekik, ám a csapattársak hamarabb rájöttek. Kisebb létszámnál nagyobb a kihívás, de a sikerélmény is!! Nagyobb létszámnál pedig biztosabb a küldetés teljesítése, ami azért valljuk be: a sikerélmények tortáján a hab! :-) 

Az online szabadulós játék előnyei

Összefoglalva tehát az első heti tapasztalatok után:

- technikailag nagyon könnyű a csatlakozás
- nem kell kimozdulni otthonról
- újra együtt lehetsz (virtuálisan) szeretteiddel, együtt játszhattok
- többen játszható egyszerre mint az igazi szabadulószobák
- lehullanak a határok, bárkivel együtt tudsz játszani, legyen ő bárhol is a nagyvilágban
- legalább ugyanolyan élményfaktorral rendelkezik és valódi kikapcsolódás, mint a klasszikus szabadulós játék
- senki sem marad le egyetlen feladvány megoldásáról sem
- sokat nevetünk (mint mindig) :-)

Időpontfoglalás az online szabadulós játékra

Időpontot foglalni weboldalunkon tudsz:

Időpontfoglalás

Mit mondtak mások?

Van már pár játékos értékelésünk is, nézd meg mit írtak azok, akik már kipróbálták:
Vélemények a LIVE szabadulószobáról, amit a Facebook oldalunkon osztottak meg :-)
Ő pedig Gábor, az egyik alkotó véleménye:

 


De mint mindent (is) érdemes személyesen átélni! Várunk szeretettel! :-)

Próbáld ki Te is az online szabadulószobát, ezt az igazán különlges kikapcsolódási formát!

Üdv, Ádám és a Sweet Escape

Megosztás