Szabadulószoba bezártsági érzés nélkül

 

Nehogy kimaradj a játékból, mert azt hiszed, hogy ...

Tegnap egy érdekes eset miatt azt gondoltam, írok erről egy külön cikket, nehogy valaki más is így járjon!

A következő történt:

Az egyik játékos ezt mondta a játék után: „Hát ez marha jó volt, és ha tudtuk volna, hogy itt nálatok nincs semmi bezártsági érzése az embernek, akkor jöhetett volna még egy barátunk! Csak ő kissé pánikbeteg, néha nem bírja jól, ha úgy érzi szűk a hely, vagy be van zárva, de ide jöhetett volna nyugodtan! Kár, hogy nem találtam meg a honlapon, hogy ez ilyen :-).”

Szabadulószoba, menekülőszoba, kijutószoba - de nem kell félni!

Tegyük hozzá, ha egy játéknak az a neve, hogy szabadulószoba, valóban alakulhat ki némi előítélet bennünk, azzal kapcsolatban, hogy no, ez biztos valami bezárt dolog, biztos menekülni kell, félni kell, stb, stb.

És hát valljuk be, az első szabadulószoba építtetők is arra gondoltak, hogy ezt a bezártságot kiaknázva, és erre építve, egy különleges hangulatú, új dolgot kreálnak. Tették ezt a következő módon:

  • építsük a szabadulószobát a föld alá (pince, por, pókháló, stb)
  • zárjuk be a csapatot hatalmas vasajtókkal, és kattanjon nagyot a zár
  • építsük a szabaduló játékot gyilkosságok, horror filmek tematikájára
  • legyen sötét a játék alatt
  • legyen sejtelmes, borzongató háttérzene
  • és már van élőszereplős, direkt ijesztgetős szabadulós játék is

Félreértés ne essék, ezek a szabadulós játékok is fantasztikus kikapcsolódást, és szórakozást nyújtanak, a megfelelő célközönségnek! Jómagam is a családot anno egy ilyen szabadulós játékra vittem el, ahol bizony bennünk volt a félsz. De persze imádtuk, és mivel alapvetően ott is voltak logikai játékok, ekkor jött bennem az elhatározás, hogy egy kicsit módosítsunk a játékon, koncentráljunk a furfangos fejtörőkre, és vágjunk bele, építsük meg az első hivatalosan is családbarát szabadulószobát, ami méltó hétvégi családi program lehetne. Így született meg a Sweet Escape!

Mi legyen a program? Menjünk félni!?

Én nem szeretek félni! Erről eszembe is jut egy történet… még huszonéves koromban otthon épp azon tanakodtunk barátaimmal, hogy mit csináljunk este, mi legyen a progi (nem volt könnyű dönteni, akkor még ugye nem volt szabadulószoba :-)), és egyikünk bedobta, hogy menjünk moziba horrorfilmet nézni. Erre én mondtam, minek, az csak arról szól, hogy ijesztgetnek minket, Te meg egyfolytában rettegsz, parázol, hogy mikor jön a következő adag frász! Inkább akkor menjünk ki éjszaka valami kietlen sikátorba, és élőben legyen a program az, hogy féljünk! :-) Hónapok múlva is, mikor elhangzott valahol a kérdés, hogy „Na, mit csináljunk?”, vágtuk rá egyből, hogy „Menjünk félni!” :-)

Kis személyes szösszenetem után akkor lássuk miért is érdemes a bezártsági érzésekkel küszködőknek is kipróbálni a Sweet Escape családbarát szabadulószobáit!

Kivettünk mindent ami a félelemkeltésről szól!

A szabadulós játék élményét szerintem leginkább a felfedezés, a nyomozás, a közös játék, és a logikai feladatok megoldásai révén szerzett sikerélmény adja! És itt álljunk is meg egy picit. Sikerélmény! Igen ám, de sikerélmény és sikerélmény közt is óriási különbségek vannak! Egy kulcs megtalálása is, mely nyitja a szekrényajtót is lehet sikerélmény, de mi azt gondoljuk, ez kevés!

A Sweet Escape szabadulószobáiban kihívás vár!

Mi azt valljuk, legyenek valódi logikai feladványok, amiért valóban küzdeni kell, melyeknek a játékosok nekifutnak egyszer, és nem sikerül, nekifutnak még egyszer, egy másik logikai úton, és talán még akkor sem nyílik az a fránya lakat, de végül harmadik-negyedik ötlet beválik, nyílik a lakat, és ez adja az igazi sikerélményt! Itt tényleg azt érzi az ember, hogy „Hű ez nehéz volt, de megoldottuk! Király! Ügyesek vagyunk, okosak vagyunk!”. Számtalan alkalommal tapasztaljuk, hogy a csapattagok nem győzik egymást dicsérni, mert tényleg egy megoldhatatlannak tűnő rejtélyre jönnek rá előbb utóbb.

Igazi feltöltődés a szabadulós játék alatt!

Ne felejtsük el, hogy miközben kizárólag a küldetés teljesítésére, a kellékek keresésére, a kódok megfejtésére koncentrálunk, és semmi másra, szépen lassan a flow állapotába kerülünk, amikor is megindul a feltöltődés! Nem azon agyalsz, hogy holnap még milyen feladatok várnak Rád, nem azon agyalsz, hogy fáj a térded, még be kell vásárolni, hanem úgymond elvarázsolódsz! Energiaszinted ilyenkor szépen feltöltődik, ahogyan Te magad is! És ezt még hatványozottan fokozza a sikerélmények sorozata is! (még akkor is, ha a végső cél, a kijutás nem valósul meg)

Mi az az egyetlen dolog ami az izgalmat okozza?

A szabadulós játék sava borsa, amit viszont mi sem vehettünk ki a játékból, az az idő múlása! Ez a szabadulós játék sajátossága, ez teszi életszerűvé, izgalmassá a programot, és ettől lesz tétje a küldetésnek! Vajon nekünk sikerül időben megoldani az össze rejtélyt, vajon nekünk sikerül kijutni 60 percen belül? Esetleg sikerül megdönteni a havi rekordot? (mert nálunk hivatalos rekordtábla is van ám ;-))

Nem is lesztek konkrétan bezárva!

Bizony nálunk nincs ajtó, amit Rátok lehetne zárni, így egyáltalán nincs bezártsági érzése senkinek! Akár játék alatt is ki lehet osonni, elintézni a halaszthatatlan dolgunkat (mosdó, egy telefon, stb), és pikk-pakk vissza lehet állni játszani.

Természetes ablakok a szabadulószobában!

Az ablak is egy biztos pont a bezártsági érzésekkel küszködőknek, és mi erre is gondoltunk, mikor annó a szabadulószobáinknak kerestük a helyszínét.

Szabadulószoba klausztrófóbiásoknak - Szedjük pontokba!

Alapvetően tehát ilyen, hogy szabadulós játék kifejezetten klausztrofóbiásoknak, nem létezik, de ahogy olvashattátok nálunk nyugodtan tudnak ők is egy jót játszni!

Íme, összefoglalva tehát a Sweet Escape szabadulószoba érvei, melyekkel gondoskodtunk arról, hogy azon kedves játékosok se maradjanak ki a mókából, akik bezártsági érzéssel bajlódnak:

  • Nem vagytok kulcsra zárva
  • Nincs sötétség
  • Nincs ijesztgetés
  • Nincs borzongató háttérzene
  • Nincs gyilkosság, vagy horror tematika
  • Természetes ablakok vannak a szobákban

Pánikra semmi ok, irány a Sweet Escape szabadulószoba!

A fentiekkel ellentétben, ha szeretnél arról olvasni, hogy mi az ami van, a Sweet Escape szabadulós játékon, kattints ide, a hasznos infók a szabadulószobákról oldalunkra!

Bízom benne, most már senki sem fog azért otthon maradni, mert akár kicsit is azt gondolja, hogy a szabadulószoba, az nem neki való, mert az csak valami félelmetes lehet! :-)

És az extra tippünk: Szabadulószoba szabadtéren? Vesd be magad egy szabadtéri szabadulós játékba, ez a Street Escape - Városi nyomkereső! Fedezd fel a város legszebb pontjait, egy izgalmas kémtörténet keretein belül! A sétatúra során a rejtvények az utcán várnak ;-)

Várunk nagy szeretettel minden kalandort!

Megosztás