Hogyan válassz budapesti szabadulószobát!

Melyik budapesti szabadulószobába menjünk játszani?

Nem akartam csalódást okozni rokonaim számára, így mikor felkértek eme nemes feladatra, hogy ajánljak nekik egy szabadulószobát és menjek én is velük, minden tudásom latba vetettem, hogy megtaláljam a legjobb szabadulószobát számunkra. A népszerűsége miatt sok-sok szabadulószoba van ma már Budapesten, bőven van miből választani. Nyilván a saját szabadulószobáimat nem ajánlhattam, mert akkor én nem tudnék játszani, így tovább kellett lépnem. Fogós kérdés, pedig már lassan 10 éve foglalkozom szabadulószobákkal, de lássuk, mi alapján indultam el, avagy hogyan válassz szabadulószobát Budapesten!

Legyen könnyen megközelíthető

Az üzenet délután ért el, tehát gyorsan kellett lépjek. Péntek este a belvárosban autóval halál, parkolás tuti necces, így valami metróközeli helyszín lenne a legjobb választás, vagy ha kocsival megyünk, akkor inkább Budapest belvárosának peremén lenne jó valamit találni. Oké!

Nézzünk szabadulószoba értékeléseket

A Google térképen beírva a szabadulószoba szót egyből látható, hogy milyen szabadulószobák vannak Budapesten, melyik milyen messze van Tőled és ráadásul az értékeléseket is egyből mutatja. Ahol szimpatikus volt a lokáció, és legalább 4,8-as átlagértékelés volt, arra rákattintva beleolvastam az értékelésekbe. Itt azért van egy tippem, szóval ha csak pár értékelésből volt erős a helyszín, akkor már léptem is vissza, és kerestem olyan szabadulószobát, ahol már több száz vélemény alapján állt össze a kitűnő átlag, mert nyilván az sokkal valószerűbb képet fog mutatni.

A legjobb értékelésű szabadulószobák Budapesten

A fentiek alapján 10-15 perc alatt sikerült 3-4 lehetséges helyszínt kiválogatnom, melyek kiváló értékelésekkel rendelkeztek. Nem mellesleg friss értékelésekkel, nem elavult több évvel ezelőttiekkel. Továbbá vagy belvárosi metróvonalon, vagy autóval megközelíthetően de nem belvárosi helyszínen, tehát nem lesz gond a parkolás sem.

A budapesti szabadulószobák árai

A következő lépés az volt, hogy a kiválogatott szabadulószobák weboldalaira kattintottam és megvizsgáltam az árakat, egyéb ajánlatokat. Ha a pénz nem számít, ezt a lépést persze átugorhatod, de azért megdöbbentő volt, hogy milyen különbségek vannak! Mi hárman voltunk és ha hiszed ha nem a legolcsóbb és a legdrágább között majdnem háromszoros különbség volt! 5000 és 15000 Ft között is van játék. A drágábbról feltételezhetjük, hogy jobb, de akkor miért van mindkettőnek 4,8-4,9 –es értékelése? Ha az élményt megkapom olcsóbban, akkor miért válasszam a drágábbat? Na mindegy, ezt majd Te eldöntöd.

A csapat demográfiai összeállítása

Mindenképp érdemes az adott szabadulószoba ajánlott korosztályára is tekintettel lenni. Általában 14 év felett van az ajánlás a legtöbb helyen, de vannak 18 plusszos, vagy épp már 7-8 éves kortól is játszható gyerek- vagy családbarát szabadulószobák. Jelen esetben mivel mi mindhárman felnőttek voltunk így csak a gyerek szabadulószobák estek ki, amik 10 év alattiak számára ajánlottak (meg a horror, mert azt nem szeretjük, de erre még később kitérek majd).

Budapesti szabadulószoba kedvezmények

Érdemes azért alaposan kutakodni a szabadulószobák árai között, mert itt-ott van azért diákkedvezmény, vagy akciós nap, bónusz játékidő, nyereményjáték vagy akciós csomag, amiben esetleg plusz dolgokat lehet kapni. Legyen ez akár egy pizzázás, saját fotók beépítésével a szoba személyre szabása, nehézségi szint beállítási lehetőség vagy akár más élményprogramon való részvételi lehetőség a helyszínen, így akár spontán bővíthető is az élményprogram.

Szabadulószoba képek, videók

A szabadulószobákat övezi egyfajta misztikum, így ne csodálkozz, ha kevés videót vagy fotót találsz konkrétan a szobákról. Az sem baj, ha egyet sem, hiszen a több száz 5 csillagos értékelés azért megnyugtató. Arról nem is beszélve, hogy manapság photosoppal olyan varázslatot lehet egy sima fotóból készíteni, hogy eláll a lélegzeted. Valójában úgyis a helyszínen fogod látni, hogy milyen a szoba, így szerintem a szobaválasztás szempontjából ez nem mérvadó, sőt manapság néha már inkább megtévesztő.

Budapesti szabadulószoba típusok

Itt aztán lehet mazsolázni mert számtalan tematikára épülhetnek a szabaduló szobák, például világmegmentős, bankrablós, horror, családbarát, film adaptációs, erotikus, lánybúcsús szabadulószoba vagy legénybúcsús szabadulószoba, stb, stb. Nehéz választani, vagy mégsem??

Sok éves tapasztalatom alapján, plusz egy külföldi tanulmány eredményeire támaszkodva kiderült, a szoba tematikája nagyon kis mértékben számít, abból a szempontból, hogy jól fogod-e érezni magad, vagy sem. A tanulmány szerint is maximum az első 5-10 percben van szerepe a külcsínnek, utána már csak az számít, hogy a szobában található fejtörőkkel, feladványokkal hogyan boldogulsz, azok, hogy vannak felépítve. Sőt inkább azt mondanám, hogy az unisex, nem annyira specifikus tematikájú szobák egy nagyobb társaság esetében jobb választás, mert így nagyobb eséllyel fog tetszeni minden játékosnak, és nem történik például olyan, hogy az egyik meghívott a helyszínen tudja meg, hogy horroros a játék, és azt ő nem vállalja. Így volt ez a mi kis csapatunknál is, a horrort kizártuk, mert nem szeretjük, inkább legyen igazi fejtörős szabadulószoba.

Nehézségi szint

Általában a nagyobb szabadulószoba cégek, akik több szobát üzemeltetnek egy helyszínen, segítenek a választásban, hogy dönteni tudj a kihívás nehézségét illetőleg. Lakat, vagy kulcs szimbólumokkal jelzik a szobák nehézségi fokát. Ez mindenkinél más szint, tehát ez egy belső ranglista, ami azt jelenti, hogy az egyik helyszín 3/5-ös fokozata nehezebb lehet, mint a másik 4/5-ös szintje, de azért így is adhat némi támpontot.

Szerintem amúgy fontos része a játéknak, hogy legyen kihívás! Gondolj bele, ha átszáguldasz egy pályán 20 perc alatt, az nem lesz akkora flow és sikerélmény mintha jól megizzadsz a győzelemért. Nálunk a Sweet Escape szabadulószobákban ez nem volt kérdés, már az elején lefektettük az alapszabályt, hogy igenis legyen mindig egy kellemes kihívás, tehát semmiképp se legyenek túl könnyűek a szobák, de ne is legyenek megoldhatatlanok.

Ha túl könnyű, ha túl nehéz…

Ebben a kérdésben érdemes megvizsgálni a csapatösszeállítást és meghatározni a célt.  Mi hárman voltunk ugyebár, csapattársaim még csak egyszer-egyszer voltak szabadulós játékon, tehát számukra nem érdemes túl nehéz pályát választani. Ezzel ellentétben jómagam már tapasztalt szabadulószobásként a legnehezebb szobákat választanám. Bár be kell, hogy valljam életemben még csak 5-6 szabadulószobában jártam, a Sweet Escape-en kívül, de az elmúlt 10 év a szakmában azért kikupált.

Ezért, hogy mindenkinek legyen kihívás egy közepes nehézségű küldetés lesz az optimális számunkra, szem előtt tartva azt, hogy a cél a küldetés teljesítése a megadott időn belül. Amúgy pont ezért is volt érdekes a téma, és vágtam bele ebbe az írásba, mert valóban így csináltam mindent, ahogy itt most lépésről lépésre megírtam.

A célok azonban különbözőek lehetnek

Ha harcos vagy, cél lehet a mindenáron való kijutás időben, így a játékosok személyiségét is érdemes megvizsgálni. De egy szabadulószobás játék célja lehet egy laza csapatépítés is, ahol nem baj, ha nem jutunk ki időben.

Szóval ennek tudatában egy közepes nehézségűt választottam, hogy mindenki megtalálja magának a kihívást. Ha túl könnyűt választottam volna, akkor valószínű 30-40 perc alatt kijutunk, míg ha túl nehéz, akkor meg a csapattársaim lettek volna bajban. Bár a játék közben meglepődtem, hogy Martin rokon mennyire jó volt a fejtörőkben, és a végén ő maga mondta, hogy „De jó, hogy ilyen nehéz volt! Igy értékeli igazán az ember a sikerélményt!

Játékidő, meddig tart a szabadulós játék

Amennyiben a program után még egy randid is volna, vagy bármi, ami miatt időre kell tovább menned, arra is érdemes figyelned, hogy milyen hosszú a játékidő. Budapesten is mint szinte mindenhol, 60 perces egy küldetés. Ennyi időd van kiszabadulni, de találhatóak hosszabb szabadulós játékok is.

Tipp: ne számold ki pontosan a végét, mert ha nem sikerül időben teljesíteni a pályát, a vendégcentrikus helyszíneken megengedik, hogy ingyen befejezd időn túl is a játékot és kaptok még 10 -15 perc játékidőt ha szükséges. (legalábbis nálunk ez így működik)

Van-e mosdó a szabadulószobában

Apróságnak tűnik, de javaslom ezt is lesd meg, mert akadnak helyszínek, ahol nincs, és ne ez okozza a játék feszültségét. Bár ha belegondolok, lehet ez még jobban motiválna a kijutásra :-)

Időpontfoglalás, van-e még szabad hely mára?

Szóval végre ott tartunk, hogy leszűkítve maradt két szabadulószoba. Az időpontfoglalás innentől már gyerekjáték. A szoba saját naptárát megvizsgálva láthatod, hogy aznap, vagy amikor akartok menni mikor vannak szabad időpontok. Ma már szinte mindenhol tudsz online is szabadulószoba időpontot foglalni, de nyilván spontán esetben forró dróton telefonon érdemes. Azért óvatosan, mert van ahol tudnak akár azonnal fogadni benneteket, de van ahol csak pár óra múlva, még akkor is, ha azt látod neten, hogy szabad az időpont. De ennyi! Meg is vagyunk!

Utolsó lépésként tehát mérd fel a szabad helyeket és foglalj időpontot!

Irány Budapest szabadulószobái!

Jó szórakozást!

Szerző: Pattantyús Ádám, Sweet Escape – szabaduloszoba.hu, szabadulószoba szakértő

Megosztás