Kell-e félni a szabadulószobákban?

Az elmúlt években rengeteg csapat járt nálunk, mi szeretünk sokat beszélgetni a játékosokkal már a játék előtt, és a játék után is. Nagy örömmel tapasztaljuk, hogy a Sweet Escape szabadulószobái még a kezdetben félelmekkel érkező játékosok számára is fantasztikus élményekkel záródó kikapcsolódást biztosítanak, de lássuk is, hogy mik azok a félelmek, melyek benned lehetnek:

1.    Bezártság: 
Adott egy helyzet, adott egy feladat, és egy tér, amit nem lehet akármikor elhagyni… Frusztráló, igaz? Vannak emberek, akik pont amiatt mennek szabadulószobába, hogy átélhessék ezt az adrenalinnövelő élményt. Viszont vannak olyan személyek is, akikből mindez szorongást vált ki. Találkoztunk olyan csapatokkal, amelyeknek volt olyan tagja, aki először egyáltalán nem szándékozott bemenni játszani. Aztán meggondolta magát… Hogy miért? 

Megoldás: Sokat számít, hogy a játékmester hogyan viszonyul egy ilyen helyzethez: tud-e olyan információkkal szolgálni, amik megnyugvást jelenthetnek egy klausztrofóbiás ember számára. Update: próbáld ki az élő online szabadulós játékunkat kényelmesen otthonról!

Sweet Escape extra: 
- esetünkben egy családbarát szabadulós hellyel találkozhatsz, ahol nem beszélünk fizikai bezárásról, alapvetően bármikor ki lehet jönni. Ezt leszámítva a csapatod ugyanúgy megkapja a kihívást, a szabadulós feelinget, amit ha sikerrel teljesítetek, kitörő öröm fog követni
- a Sweet Escape és a Cowboy szabadulószobánk is természetes ablakokkal rendelkezik, mely még inkább csökkenti a bezártság érzést
- maximalizált csapatlétszámot alkalmazunk, hogy ne legyen zsúfoltság, és élvezhető legyen a játék
- külön cikket írunk a szabadulószobák bezártsági érzés nélkül címmel

2.    Horror faktor:
Az előzetes kép egy szabadulószobáról általában az szokott lenni, hogy egy hideg és sötét pince, ahol kosz van, veszély van, és bármi felbukkanhat a következő ajtó mögött. Nos, ez általában csak a szabadulószobás filmekben van így. A legtöbb hely nagyon igényes, és ebbe azok is beletartoznak, akik a borzongási faktort is beletervezték a játékba. Persze, vannak, akik egyáltalán nem szeretnek félni, és nem értik, hogy ebben mi a jó…

Megoldás: Tájékozódj a kinézett pályáról. A honlapokon ismertetni szokták a játék tematikáját, és az is megtalálható, hogy milyen korosztálynak ajánlják. 

Sweet Escape extra:
- a mi szobáink egytől egyig mellőzik a horrort, az ijesztgetést, így gyerekes családoknak is bátran ajánlott, akár már 10 éves kortól
- nincs sötétség, és borzongatós háttérzene sem
- a legijesztőbb faktor a játék során annak a bizonyos 60 percnek a visszafelé számlálása :-)

3.    Túl nehéz:
Sokakban él egy kép: Ott vannak ebben a bizonyos szobában, és magát az első lépést is nehezen találják meg, ami a kijutáshoz vezethet. Illetve hogyha ez a lépés meg is lesz, hogyan kell azon túllépni? Sokan félnek a kudarctól, így inkább kerülik az új kihívást jelentő helyzeteket.

Megoldás: Tájékozódj a szabadulószoba nehézségi szintjéről. Ez alapján el tudjátok dönteni, melyik a nektek való kihívás. Illetve persze mindenhol van lehetőség segítségkérésre a játék során. Jó ötlet lehet, ha még nem voltál szabadulós játékon, ha meghívsz olyan ismerőst, aki már járt, akinek már van tapasztalat, és így együtt ütőképesebb csapatot tudtok alkotni.

Sweet Escape extra: 
- a mi honlapunkon kis kulcsokkal jeleztük a pályák nehézségét, valamint konkrétan láthatod a csapatok kijutási arányát is százalékosan
- részleteztük azt is, hogy nagyjából milyen százalékban van szükség bizonyos készségekre
- ha mégis elakadnátok, 3 alkalommal tudtok majd segítséget kérni a játék során 

4.    Túl könnyű:
Megvan az a rész az Agymenőkből, amikor a csapat elmegy szabadulni, és 6 perc alatt teljesítik a játékot? Beizzítottad az ismerőseidet, hogy ez mennyire jó lesz, mennyire kell majd küzdeni, aztán meg felmerül benned a kérdés, mi van, ha túl könnyen sikerül?

Megoldás: Ne aggódj, lesz mindenhol feladat, nem fogtok unatkozni! Csak ismételni tudom az előző pontot: Nézd meg a szobák nehézségi szintjét! Tapasztalattal rendelkezők számára, bátran ajánljuk a nehezebb, 4-es, 5-ös erősségű szobákat is, de kezdő játékosok is megtalálhatják azt a kihívást, ami közben sikerélményt is tartalmazhat számukra. Apropó, az előző pontba lévő tipp fordítva is megállhatja a helyét, ha úgy gondolod könnyűnek ígérkezik egy küldetés, gyertek el kisebb 2-4 fős csapattal, így csökkenhet a kijutási arány, vagy hívj meg szabadulószoba szüzeket, akik még kvázi nem jártasak e téren.

Sweet Escape extra: 
- mindenkit szeretnék megnyugtatni: egyik játékunk se könnyű. Sokan gyerek szabadulószobának gondolnak minket főleg a szoba elnevezései miatt, de mi családbarát szobákat üzemeltetünk, mely kihívás kicsiknek és nagyoknak egyaránt
- átlagosan a csapatok 25-30%-a oldja meg a küldetéseinket, így a budapesti szabadulószobák között a nehezebb szabadulószobák közé tartozunk
- nehezítésnek, vagy szórakozásnak, ki, hogy éli meg, szobáinkban ügyességi feladványok is színesítik a játékot

5.    Ciki, ha nem jutok ki:
Mindenkiben felmerül a kérdés: Mi történik, ha nem jutok ki? Akkor itt maradok örökre, vagy zárásig? Vagy kinevetnek a dolgozók? Vagy felkerülök valami szégyenfalra ilyenkor? 

Megoldás: Senkit nem felejtenek bent a szobában az idő lejárta után. Bár a 60 percen belüli kijutást ugyan nem tudják biztosan garantálni, arra minden hely törekszik, hogy a csapat jó élményekkel távozzon. Egyáltalán nem ciki, ha nem sikerül időben kijutni, hiszen ez egy játék, a lényeg, hogy kikapcsolódsz a barátaiddal!

Sweet Escape extra: 
- bónusz 10 perc játékidő, vagyis tapasztalataink azt mutatják, hogy a nem kijutó csapatoknak csupán pár percre van szüksége a játék befejezéséhez. Erre találtuk ki a plusz 10 perces kupont, amit ha szemfüles vagy (vagy most épp a linkre kattintasz ;-), honlapunkról tudsz letölteni. Ezt az időt ha kell, fel tudjátok használni az egy óra lejárta után, és innentől már szinte garantált a kijutás
- a szégyenfallal szemben egy rekordtáblára kerültök fel, ha a Te csapatod lesz a leggyorsabban kijutó a hónapban

6.    Ciki, ha butaságot mondok:
Vannak gátlásos játékosok, akik tartanak attól, hogy az ötleteik nem viszik előbbre a játékot, és csak kellemetlen helyzetbe kerülnek a csapattársaik előtt. Félnek attól, hogy ők vagy a dolgozók kinevetik őket.

Megoldás: Fontos tudni, hogy ebben a játékban az tud a legtöbbet segíteni, ha minden játékos megosztja az ötleteit a társaival. Még egy elsőre falsnak tűnő gondolatod is elindíthat egy másik embert a jó megoldás felé. A másik dolog az, hogy mindenkinek az a célja, hogy sikerrel zárja a játékot. Ehhez pedig nyitottságra van leginkább szükség. A játékvezetők is minden csapathoz pozitívan és támogatóan állnak, nincs rossz ötlet! Valljuk be, egy szabadulószobás küldetés során szokatlan helyzetekbe kerülsz majd, és legtöbbször elsőre nem ugrik majd be a megoldás, ezért lesznek tévutak, nem működő ötletek, amik utólag úgy tűnnek majd, hogy butaság volt, de épp ez a közös ötletelés, közös problémamegoldás ami a játék egyik sava-borsa, és talán legerősebb csapatépítő eleme.

Sweet Escape extra: 
- nálunk a segítségnyújtás személyesen történik, és általában a már meglévő ötleteitekre építünk. Konkrét kódokat, megoldás nem árulunk el, hanem kis rávezetést követően, de hagyjuk, hogy a Ti magatok jöjjetek rá a megoldásra

7.    Ciki segítséget kérni:
Van olyan ember, akinek ez egyszerűen nehéz terep, mert hozzá van szokva, hogy mindent egyedül kell megoldania. Tudat alatt attól tart, hogyha segítséget kér, akkor megkérdőjeleződnek a képességei. Fél attól, hogy mit gondolnak róla mások, hogyha mégis segítséghez folyamodik. Sőt, vannak csapatok, akik egyenesen kijelentik játék előtt, hogy ugyan tudják, hogy létezik segítségkérési lehetőség, de ők vagy kijönnek segítségkérés nélkül, vagy bent ragadnak. Hát igen, ez is egy stratégia, ez is egy célkitűzés lehet, egy jó motiváció.

Megoldás: Fontos tudatosítani, hogy vannak dolgok az életben, amiket egyszerűen nem lehet egyedül megoldani. A szabadulószobák teljesítéséhez is minimum két emberre van szükség. Vannak kimondottan kooperatív játékok, ahol két vagy több ember együttműködése kell. Ha pedig elakadsz, akkor ott a már korábban említett segítség. Új helyzetben vagytok, furfangosak a fejtörők, egyáltalán nem ciki néha kis segítséget kérni. Amit érdemes lehet mérlegelni az az, hogy mennyi idő telt el, és mennyi feladvány vár még megoldásra. Javasolt esetleg előre sarokpontokat felállítani, tervet készíteni, ismerve a helyiségek számát, a játékidőt, hogy milyen helyzetben alkalmaztok majd segítséget, ha a cél az, hogy biztosan kijussatok. Az időben kikért segítség aranyat érhet, de nyilván ha segítség nélkül juttok ki, az nagyobb sikerélmény, bár a kijutás még a segítségekkel együtt is egy nagyon jó érzés, hab a tortán.

Sweet Escape extra:
- szobáinkba vicces csapatépítő páros feladványokat is beépítettünk
- fontos tudni, hogy a segítségek felhasználását teljesen rátok bízzuk, nem szólunk bele a játékba kéretlenül
- nincs akadálya annak, hogy teljesen önállóan oldjátok meg a pályát, ami a legnagyobb sikernek számít! 

Összegezve:

Remélem, sikerült eloszlatnunk a félelmeidet a szabadulós játékkal kapcsolatban! Ha mégis maradt benned még kérdés, böngészd bátran honlapunkat, vagy kerülj velünk kapcsolatba elérhetőségeink egyikén.

Várunk szeretettel a Sweet Escape szabadulószobáiba!

Társszerző: Sánta Diána
 

Megosztás