Szabadulószobás kutatás

A Carnegie Mellon Egyetem szabadulószobás résztvevők megkérdezésével végzett elemzést a csapatirányításról, együttműködésről, a sokszínűségről. Többek között kiderült, hogy a céges csapatok kevésbé sikeresek, rájuk fér a csapatépítés! :-) 

1381 csapat adatait megvizsgálva az Egyetem a következőre jutott:

- a legsikeresebb csapatoknak együttműködő vezetőik, nyílt kommunikációjuk és sokszínű csapattársaik vannak

- a főnök nélküli csapatok ugyanolyan hatékonyak, mint akik a főnökükkel játszottak (szerintünk sem ezen múlik, hanem az együttműködésen!)

A Sweet Escape szabadulószobában mi úgy ítéltük meg, hogy a nyílt kommunikáció és az azonnali cselekvés talán a legfontosabb. Engedjük társainkat is hangosan gondolkodni, mérlegeljünk minden egyes ötletet, még ha az csak egy fél, vagy bátortalan gondolat is, mert ez akár segíthet másoknak is beindítani a fogaskerekeket. Nincs rossz ötlet!

A másik, hogy ha van egy ötlet, akkor azonnal járjunk utána, próbáljuk ki! Számtalanszor hallottuk elhangozni egy-egy feladvány helyes megoldásának levezetését, de nem kezdte el senki kipróbálni, ezzel sok-sok percet veszítve a csapat. Támogassuk, bátorítsuk egymást!

Online szabadulószoba

A világjárvány óta hihetetlenül megnőtt az online szabadulószobák népszerűsége, melyek megfigyelése alapján hasonlóak a kutatási eredmények az online térben is.

Akár online, akár személyesen, a szabadulós játékokban 2-8 fős csapatok vállalkoznak a nyomok felfedezésére és a rejtélyek megoldására annak érdekében, hogy teljesítsék az adott küldetést, mielőtt elfogy az idő.

Kutatási eredmények

Az amerikai szabadulószoba az elmúlt 7 évben több mint 5000 csapatát megvizsgálva már végzett korábban is kutatásokat, íme pár érdekesség:

  • Vezetési stílusok - A legsikeresebb vezetők inkluzívak (befogadó), míg a legkevésbé eredményesek a túl nehézkezűek vagy túl szabadkezűek.
  • Csapat összeállítás - A legtöbb sikeres küldetést teljesítő csapatok idegenekből állnak (45%); őket követik a baráti társaságok (41%); céges csapatok (38%); majd a családok (33%).
  • Nemek aránya - A legeredményesebb csapatoknál egyensúlyban vannak a férfi és a női résztvevők, míg a legkevésbé hatékony csapatok vagy csak férfiakból vagy csak nőkből állnak. Ezt 100%-ban a Sweet Escape csapatoknál is megfigyeltük!
  • Tanulási stílusok - A csapatok akkor járnak a legrosszabbul, ha a résztvevők érzik, hogy „segítségre van szükségük, de nem élnek a lehetőséggel”. Emellett a legjobban teljesítő csapatok jó szervezettséggel, motivációval és „oszd meg és uralkodj” képességgel rendelkeznek.
  • Teljesítmény - A leghatékonyabb csapatok körülbelül kétszer olyan gyorsak, mint egy átlagos céges csapat.

Az amerikai kutatás második pontjának magyarázata szerintünk az lehet, hogy a kevésbé összeszokott csapatoknál magasabb a tolerancia, az egyéni motiváció (a jótékony hatású bizonyítási kényszer), de a megszokás rugalmatlansága (majd a Peti ezt megoldja) viszont csökken, amit a céges csapatoknak érdemes fejlesztgetni, gyakorolni. Ugyanakkor Magyarországon az idegen játékosok összeverbúválásának kultúrája nem igen alakult ki, így erre vonatkozólag nincsenek a Sweet Escape szabadulószobának sem használható statisztikái, a százalékokat nem tudjuk alátámasztani.

Csapatépítés online

Az amerikai szabadulószoba vezetője mellett mi is úgy véljük, az online szabadulószobák lehetővé teszik az emberek számára, hogy együtt lehessenek akár a világ minden tájáról, és segítik a kollégákat abban, hogy gyakorolhassák a szoros együttműködést akkor is, ha távolság vagy pandémiás korlátozás választja el őket.

Szabadulószobás csapatépítés

A szabadulószobák inspirálják a játékosokat, hogy kalandra induljanak együtt egy rejtély megoldása érdekében, továbbá lehetővé teszik és késztetik a résztvevőket a csapatmunka és az együttműködés magasabb szintjeinek elérésére. De talán mindenek felett a leghasznosabb, hogy közösen tudnak kikapcsolódni egy játékban, és közelebb kerülnek egymáshoz, jól érzik magukat a cégnél.

Sweet Escape szabadulószoba

2013-ban nyílt meg első és a maga nemében egyedülálló, kifejezetten családbarát szabadulószobánk, mely tematika azóta is töretlen népszerűséggel bír. Kivettünk minden félelmet, és pánik elemet a játékból, és kifejezetten a logikai feladványokra helyeztük a hangsúlyt. Mára már 4 szabadulószoba, egy Vetélkedőszoba, 3 városi nyomkereső játék, 4 szabadtéri kincskereső játék, több online szabadulószoba, online kvíz, és már online krimi is várja a szórakozásra éhes játékosokat.

 

Forrás: businesswire.com

Megosztás