Szabadulószoba gyerekeknek- játékos fejlesztés!

Kedves pedagógus, kedves szülő! Éppen egy budapesti osztályprogram, vagy zsúrhelyszín után kutatsz? Kinőttétek a játszóházakat, de olyan programot keresel, ami a gyerekek érdeklődését és energiáját is leköti, sőt közben mégis ismeretekre szert tesznek? Fontos számodra, hogy olyan lehetőséget kínálj nekik, ami kedves közös emlékeket adhat? Ne lapozz tovább, olvasd el, miért lehet a szabadulószoba osztályoknak, vagy egy zsúrhelyszínnek is ideális!

A szabadulós játék gyerekeknek is jó?

1 óra leforgása alatt kell egy csapatnak különböző logikai és ügyességi játékok megfejtése révén teljesíteni egy küldetést. A játék teljesen veszélytelen, a Sweet Escape-ben minden szabadulószoba gyermekbarát tematikával rendelkezik, és erő kifejtését sem kell alkalmazni. Így gyermekek számára is bátran ajánljuk. Ugyanis egy motiváló környezetben szinte észrevétlenül tanulhatnak, hasznosíthatják az iskolában megszerzett tudásukat. A szabadulószoba gyerekeknek garantáltan tetszeni fog!
Fejlődéslélektani kutatások szerint 11 éves korban jutnak el a gyermekek arra pontra a szociális fejlődésben, hogy a döntéseikben már számításba tudják venni a többiek szempontjait és az adott helyzet sajátosságait. Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy csapatmunka tudjon létrejönni. Ezt megcáfolandó a mi gyakorlati tapasztalatunk más, így a Sweet Escape-ben 9-10 éves kortól már tudunk csapatokat fogadni a szabadulószobás programra.

Csapatépítő osztálykirándulás, szabadulószobás szülinapi zsúr

A szabadulószobában sokféle játéktípussal találkozhatnak a gyermekek, amelyek megoldásához különböző képességek és jártasságok szükségesek. Mivel minden ember különböző, más és más feladványt fognak könnyebbnek vagy nehezebbnek tartani. A csapataink visszajelzései is igazolni szokták ezt. Éppen emiatt nagyon fontos, hogy az adott csoport tudjon és akarjon is együttműködni. Emellett minden szobában van legalább egy kimondottan kooperatív játék, aminek megoldásához két ember összehangolt munkája szükséges. Még a türelem és a kitartás fontosságát is szeretném kiemelni: a szabadulószobák feladványai nem feltétlenül könnyen megoldhatóak, így valahol arra is tanítják a csapatokat, hogy más és más dolgokkal is megpróbálkozzanak, és ne adják fel. (Emellett természetesen lehet segítséghez is folyamodni a játékvezetőhöz, aki kisebb rávezetéseket alkalmazva tereli jó irányba a csoport gondolatait.)

Kommunikáció – összedolgoznak az osztálytársak
Az összehangolt játékhoz és az együttműködéshez nagyon fontos a kommunikáció. Amellett, hogy a csapat tagjai tudatják egymással, hogy mit találtak, mit oldottak már meg, fontos megosztaniuk az ötleteiket is. Sokszor egy elsőre furcsa vagy túl egyszerűnek látszó ötlet vezetheti sikerre egy másik ember gondolatait. A játék során a gyerekek sokat tanulhatnak arról, hogyan értessék meg magukat a társaikkal, ami a felnőtt életük során is rendkívül fontos lesz. 

Adaptív gondolkodói terület fejlődése
A szabadulás közben fejlődhet a gyermekek vizuális és auditív figyelme, memóriája, logikája, asszociációkon alapuló gondolkodása. Bizonyos rejtélyek kimondottan igénylik a kreatív megoldásokat, nem hátrány, ha a résztvevők el tudnak vonatkoztatni például egy tárgy megszokott funkciójától. 

Egységgé varázsolódik az osztály, fejlődik a gyerekek személyisége is!
A gyermekek a program során folyamatos visszajelzéseket kapnak. Részben a csapattársak, részben pedig már a kinyíló lakatok is igazolják a sikerre vezető gondolkodást. Ezek erősíthetik a gyerekek önbizalmát, bátrabban mernek majd új és új megoldásokat kipróbálni a sorozatos sikerélménynek köszönhetően. A játékvezetők a program során végig alkalmazzák a pozitív megerősítést motiváció gyanánt, de emellett fontos kiemelnünk a csapatban lévő felnőttek szerepét is. Jelenléte sokat segíthet abban, hogy a csapat jó tempóban haladjon, erősítse és bátorítsa a csendesebb gyerekeket.

Összefoglalva

A szabadulószoba gyereknek tehát kifejezetten ajánlott, hiszen a fenti készségeket, és képességeket mind-mind szuperül fejleszti, amit szinte ők észre sem vesznek, hiszen játszanak.

És amit a szülő, vagy pedagógus tanulhat a szabadulós játék közben:
A támogató jelenlét mellett a pedagógusok számára is izgalmas lehet a játék közben feltérképezni, hogy melyik gyermek miben jó, miben lehet szüksége további fejlesztésre a későbbiekben. Fel lehet mérni a csoport dinamikáját, az egyének személyiségéről is új képet mutathatnak az események. A személyiség és a stressztűrés ismerete nagy segítséget jelenthet később a pályaorientáció során. 

Emellett minden résztvevő egy felejthetetlen élménnyel gazdagodhat egy ilyen budapesti osztálykiránduláson, amit magával vihet a későbbiekben.

Ha felkeltettük érdeklődésed, keress minket bizalommal! Vállaljuk akár 40-50 fős osztályok, születésnapi zsúrok komplett lebonyolítását ;-)

Ádám és a Sweet Escape csapata

Társszerző:Sánta Diána

Megosztás