Jön a legújabb szabadulószobás film!

Januárban az elsők között volt a Sweet Escape szabadulószoba teljes csapata, akik beültünk a második szabadulószobás tematikára épülő amerikai filmre, a Végtelen útvesztőre (Escape Room lásd itt). 

Tettük ezt szakmai kíváncsiságból, és abban a hitben, hogy jó film lesz, mert bevallom az első hasonló próbálkozás (Szabadulószoba lásd itt) siralmas értékelései után, azt mi meg sem néztük.

Végül is jól döntöttünk, mert a Végtelen útvesztő első része nekünk bejött. Nem volt vészesen véres, de kellőképpen izgalmas, és voltak benne furmányos feladványok is. 

Azért írtam, hogy első része, mert ugyan újabb és újabb csúszással, de jön a folytatás!

Az előzetes alapján nagyon jó az előérzetem! Sokat várok a filmtől :-)

Végtelen útvesztő 2 (Escape Room 2)

A folytatás nem volt kérdéses a Sony részéről, mert 155 millió dollárt kaszált, és a film mindössze 9 millióból jött létre.

A Collider.com információi szerint a második részbe a korábbi szereplők, Taylor Russell és Logan Miller mellé beszáll Isabelle Fuhrman is, aki például a Hunger Games című filmben is szerepelt korábban.

A horrornak mondott (bár szerintem egyáltalán nem a vér dominált a filmben) folytatásban marad a megszokott stáb, Adam Robitel rendező, Bragi F. Schut forgatókönyvíró és Neal H. Moritz producer.

Eredetileg 2020 áprilisában jött volna ki a film, de már másodszor késleltetik! Az augusztusi utáni bejelentés szerint a várható megjelenés 2020 december 30 lett volna, de a legújabb hírek szerint, a koronavírus miatt, a Dél-afrikai Köztársaságot érintő határzárak miatt sajnos kétségessé vált az Escape Room 2 forgatása. :-( Pedig mi már nagyon várjuk!

Update 2021.05.28. - Kijött a film hivatalos előzetese, így végre biztossá vált, 2021. július 16-án debütál a film Escape Room: Tournament of Champions címmel! :-)

Update 2021.04.30. - A pszichológiai thriller folytatása most elvileg 2021. július 16-án debütál, majdnem hat hónappal korábban, mint az előzőleg tervezett megjelenési dátum, 2022. január 7. Ennek nagyon örülünk! :-)

Update 2021.01.27. - Bejelentették a legújabb verziót, miszerint a film csak 2022. január 7-én fog debüteálni!

Update 2020.10.08 - A film 2021 tavasz környékére tolódott, többek között azért mert a forgalmazó nem szeretné a másik nagy durranásával (Monster Hunter, Milla Jovovich főszereplésével) megversenyeztetni az Escape Room 2-t) 

Update 2020.09.05: Egy másik, szintén szabadulószoba alapokra támaszkodó film is megjelent közben, írásunkat itt találod a Kövess be - Follow me című szabadulószobás filmről

Azoknak, akik még nem voltak igazi szabadulós játékon!

A film alapján sokan tévhitbe kerülhetnek a valódi szabadulószobákkal kapcsolatban. Sokan, még a mai napig azért nem próbálták ki ezt a fantasztikus játékot, mert félnek tőle. Nos, ezek a filmek nyilván még rá is erősítenek erre, de pont ezért íme pár megnyugtató összehasonlítás a filmbeli szabadulós játék, és a valóságban játszható szabadulós játékok közt.

Íme az összehasonlítás a szabadulószobás film, és az igaz szabadulószobák között:

Biztonság
A filmben a játék során bármikor, bárki meghalhat, de gondolom sejted, hogy a valóságban mindenki maximális biztonságban van.

Létszám
A létszám stimmel, még a korábbi Fűrész filmekben is 6 fős csapat esik csapdába, és ez 90 %-ban a valódi szabadulószobákban is így van.

Időtartam
A szabadulós játék legalapvetőbb alkotóeleme, hogy a játék időre megy! Még nálunk is a Sweet Escapeben, ahol kivettük a félelemkeltés összes formáját a játékból, ezt az egy izgalmat megtartottuk, mert ez hozzá tartozik! :-)

Jutalom
A filmben a jutalmad, hogy életben maradhatsz, a valóságban egy hatalmas sikerélmény egy-egy küldetés teljesítése. De azt is el szoktam mondani, hogy magát az élményt nem feltétlenül a végső kijutás adja, addig is sok-sok feladat sikeres megoldása okoz kellemes bizsergető érzést, a sikerélmény ízét.

Egyedi, csapatra szabott játék
A filmben a szereplők élete, és korábbi tetteik meghatározó szerepet öltenek, ami a valóságban viszonylag nehezen kivitelezhető, hogy minden egyes csapatnak saját szabadulós játékot tervezzünk. Mi azért megpróbáltuk, és a személyre szabhatóságot a saját fotókkal értük el.

Keresés kutatás
A hasonlóság itt megvan, a filmben is és a valóságban is mindig egy alapos kutatással kell kezdeni a szabadulós játékot. Fel kell derítsük a nyomokat, és meg kell találjuk az összefüggéseket a tárgyak, jelzések között.

Fejtörők
Ha megvannak a megfelelő kellékek, kezdődhet a gondolkodás, megtalálni a logikai összefüggéseket, és kitalálni a helyes kódokat. A filmben voltak is kreatív logikai feladványok! Nálunk meg ez alap :-)

Kellékek aránya
Hát a filmben azért egy-egy szobában volt jó sok tárgy, és kellék, amik között azért valljuk be, el lehet veszni, hogy mi az ami fontos, és kell egy feladványhoz, és mi az ami csak a szoba tartozéka. Ez így akár rengeteg időt is el tud venni a játékból, de alapvetően fogjuk ezt fel kincskeresésnek, bár szerintem jól össze tudja zavarni a játékosokat. Nálunk inkább a fejtörőkön van a hangsúly, tehát kevés kellék van a szobáinkban, de hihetetlen, szinte mindet előbb vagy utóbb fel kell tudni használni valamire.

Szobáról szobára haladás
A klasszikus szabadulószobák általában több helyiségből, több szobából állnak, ezt a film is hozta, ha egyáltalán lehet azokat a helyszíneket szobáknak nevezni.

Fizikai erőt igénylő feladatok
Na itt nagy különbség van film, és valóság között! A filmben néha Ninja Warrior módjára kellett mozogniuk a játékosoknak, míg a valódi szabadulószobákban ilyen sehol sincs. Főleg nálunk, ahol még a nagymamák is szívesen játszanak az unokákkal együtt, mely így igazi családi program lehet. Szóval erőre semmi szükség!

Segítségkérés
A filmben nincs, de az igazi szabadulószobás játék alatt mindig van segítségkérési lehetőség.

Kijutási arány 
A filmben 4% a kijutási arány, ami azért elég csúfos lenne a valóságban, de ezzel együtt például nálunk a Sweet Escape szobáiban is csak 30 % körüli. Fontosnak tartjuk, hogy legyen kihívás. Ettől egyáltalán nem kell megijedni, a csapatok nagy részének pár percen múlik csak a kijutás, amit az ügyes szervezők megoldanak a plusz 10 perc játékidő letöltésével.

Konklúzió, személyes vélemény

A film jó volt, de mérföldekkel nagyobb élmény egy valódi szabadulós játék! :-)
Próbáld ki Te is! Foglalj időpontot! Kalandra fel!

Megosztás